Cantuccini (of Cantucci, Biscotti di Prato) zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in de regio Toscane. De koekjes worden net als beschuit tweemaal gebakken.

De koekjes bevatten naast amandelen ook meel, suiker, amaretto en enkele specerijen als kardemom, kaneel, kruidnagel en steranijs. Cantuccini worden in Italiƫ geregeld als dessert tezamen met Vin Santo geserveerd.

Eigenlijk gek.Om harde koekjes te bakken die je vervolgens weer zacht maakt door ze in de koffie te dopen. Maar wel heel lekker. En niet moeilijk.

cant6

Recept

Je doet 150 gram amandelen in een koekenpan. Twee eetlepels water erover en vervolgens zacht roosteren. Niet te snel en niet laten verbranden. Blijven roeren dus.

Meng in een kom 300 gram bloem met een beetje vanillesuiker, een half zakje bakpoeder, 2 eieren, 200 gram suiker, de rasp van een kleine limoen en 1 eetlepel limoensap. Als alles goed gemengd is dan mogen de amandelen erdoor.

Dat klinkt een stuk simpeler dan het is. Nee, je hebt niks fout gedaan. Het is een goedkoop kwartiertje sportschool om die amandelen erdoor te kneden met je handen.

De oven is verwarmd tot 160 graden. Maak op een bakplaat met bakpapier van het deeg stroken van 1 cm hoog en 5 cm breed. Je hebt genoeg deeg gemaakt voor twee stroken. Bak deze 30 minuten in het midden van de oven. Vervolgens snijd je de repen in stukken van 1 cm en leg die stukken op hun zijkant.

Bak ze nog 5 minuten aan de ene kant. Omdraaien en nog 5 minuten aan de andere kant. Even voelen of ze al goed hard zijn en anders nog een paar minuutjes terug.

Lekker soppen in de Vin Santo.